BMW INPA 2020 5.0.6 + NCSEXPERT 4.0.1 + EDIABAS 7.3.0 + SPDATEN V67
Cytat z E46garage.pl data 9 sierpnia 2023, 02:16BMW INPA 2020 5.0.6 + NCSEXPERT 4.0.1 + EDIABAS 7.3.0 + SPDATEN V67
Nowy rok, nowa wersja Inpy. Wersja techniczna 1.0. Co nowego? Zapraszam do szybkiego opisu.
W pierwszej kolejności skupiłem uwagę na brak E39 w poprzedniej wersji. Również w poprzedniej był problem z jednostkami typu *C i *F. W tej wersji dodałem też najnowsze SPDATEN V67 dla BMW E46 (dla innych modeli aut należy dograć swoje własne).
Dodałem też opcję wyboru E87 lub E90 z jednego miejsca, aczkolwiek nie miałem możliwości przetestowania tego na aucie. Silniki diesla DDE7 N47 są dodane, ale nie gwarantuję, że zadziałają bo nie miałem jak przetestować.
Skrypty mogą być w języku niemieckim, ale pracuję już nad zangielszczeniem lub spolszczeniem.
Dorzuciłem też kilka programów tj. NCS Dummy, BMW Coding Tool, Dr. Gini (dla ICOM) itp. Wszystko dostępne jest w folderze BMW Software na dysku C i w menu start.
NCS EXPERT 4.0.1 po angielsku z profilami NCS Dummy i Expert działa bez problemu na Windows 7 Professional X64 i X32 więc nie powinno być z tym problemu.
Wszelkie inne błędy proszę zgłaszać w komentarzu.
W przypadku gdyby występowały problemy z tą wersją, należy ją odinstalować i zainstalować wersję poprzednią:
https://e46garage.pl/inpa-5-0-6-ediabas-7-3-0-spdaten-v66/
Instalacja BMW INPA 2020 5.0.6 + NCSEXPERT 4.0.1 + EDIABAS 7.3.0 + SPDATEN V67
Oczywiście musisz posiadać kabel K+DCAN by w ogóle połączyć się z INPA. Kabel musi być ustawiony na porcie COM1.
1. Pobierz instalator (stan na 09.08) :
>> POBIERZ INPA 5.0.6 2020 <<
Przejdziesz na nową kartę, na której wyłącz Adblocka, odczekaj 5 sekund i w prawym, górnym rogu wciśnij żółty przycisk SKIP AD.
Dlaczego tak? Ponieważ prosiłbym o potraktowanie to jako zapłatę za udostępnienie i stworzenie tej wersji INPY. Nic nie tracicie, ja może chociaż coś sobie dorobię na naprawy 🙂2. Uruchom instalator,
3. Wybierz język instalacji: Polski lub Angielski,
4. Przeczytaj informację i zaakceptuj ją by przejść dalej,
5. Nie zmieniaj folderu instalacyjnego – domyślnie wszystko na C: – w przeciwnym razie nie będzie działał EDIABAS
6. Uruchom Inpę ze skrótu na pulpicie lub menu start.
Problemy techniczne?
Jeżeli po instalacji INPY masz problem z jej uruchomieniem, pozostaw komentarz poniżej. Postaram się wówczas uaktualnić instalkę o poprawki.
BMW INPA 2020 5.0.6 + NCSEXPERT 4.0.1 + EDIABAS 7.3.0 + SPDATEN V67
Nowy rok, nowa wersja Inpy. Wersja techniczna 1.0. Co nowego? Zapraszam do szybkiego opisu.
W pierwszej kolejności skupiłem uwagę na brak E39 w poprzedniej wersji. Również w poprzedniej był problem z jednostkami typu *C i *F. W tej wersji dodałem też najnowsze SPDATEN V67 dla BMW E46 (dla innych modeli aut należy dograć swoje własne).
Dodałem też opcję wyboru E87 lub E90 z jednego miejsca, aczkolwiek nie miałem możliwości przetestowania tego na aucie. Silniki diesla DDE7 N47 są dodane, ale nie gwarantuję, że zadziałają bo nie miałem jak przetestować.
Skrypty mogą być w języku niemieckim, ale pracuję już nad zangielszczeniem lub spolszczeniem.
Dorzuciłem też kilka programów tj. NCS Dummy, BMW Coding Tool, Dr. Gini (dla ICOM) itp. Wszystko dostępne jest w folderze BMW Software na dysku C i w menu start.
NCS EXPERT 4.0.1 po angielsku z profilami NCS Dummy i Expert działa bez problemu na Windows 7 Professional X64 i X32 więc nie powinno być z tym problemu.
Wszelkie inne błędy proszę zgłaszać w komentarzu.
W przypadku gdyby występowały problemy z tą wersją, należy ją odinstalować i zainstalować wersję poprzednią:
Instalacja BMW INPA 2020 5.0.6 + NCSEXPERT 4.0.1 + EDIABAS 7.3.0 + SPDATEN V67
Oczywiście musisz posiadać kabel K+DCAN by w ogóle połączyć się z INPA. Kabel musi być ustawiony na porcie COM1.
1. Pobierz instalator (stan na 09.08) :
>> POBIERZ INPA 5.0.6 2020 <<
Przejdziesz na nową kartę, na której wyłącz Adblocka, odczekaj 5 sekund i w prawym, górnym rogu wciśnij żółty przycisk SKIP AD.
Dlaczego tak? Ponieważ prosiłbym o potraktowanie to jako zapłatę za udostępnienie i stworzenie tej wersji INPY. Nic nie tracicie, ja może chociaż coś sobie dorobię na naprawy 🙂
2. Uruchom instalator,
3. Wybierz język instalacji: Polski lub Angielski,
4. Przeczytaj informację i zaakceptuj ją by przejść dalej,
5. Nie zmieniaj folderu instalacyjnego – domyślnie wszystko na C: – w przeciwnym razie nie będzie działał EDIABAS
6. Uruchom Inpę ze skrótu na pulpicie lub menu start.
Problemy techniczne?
Jeżeli po instalacji INPY masz problem z jej uruchomieniem, pozostaw komentarz poniżej. Postaram się wówczas uaktualnić instalkę o poprawki.
📍 Zrzutka: https://zrzutka.pl/huk2rj
☕ Kawa: https://buycoffee.to/dkmotopl
⭐⭐ OC / AC TAŃSZE O 100PLN. ⭐⭐
Zamów polisę z bonusem z tego linku: https://mubi.pl/id-G570CJ
Cytat z Truskawek data 1 grudnia 2025, 11:47Hej w E61 lci , praktycznie nie mogę z niczym się połaczyć, chciałem z modułem LDM od ACC ale wyskakują komunikaty o nie znalezieniu odpowiedniego sterownika.
Hej w E61 lci , praktycznie nie mogę z niczym się połaczyć, chciałem z modułem LDM od ACC ale wyskakują komunikaty o nie znalezieniu odpowiedniego sterownika.
Cytat z ArtilleurDZ31 data 7 kwietnia 2026, 12:10Hello,
First of all, thank you for your work on this INPA all-in-one package.
I want to point out that your version is currently the only one where I was able to find the gs19d.ipo file, which finally gives me access to the EGS (automatic transmission) module on my BMW E87. Before using your package, this module was completely inaccessible.
I also want to mention that even the N47 engine module was not accessible to me before installing your version, so your work clearly made a big difference.
However, I am encountering recurring errors:
In the EGS module, when I try to test the gear selector positions (P, R, N, D, DS, manual modes M1, M2, M3, etc.), I always get:
ApiResultText: Error #134
API-0014: RESULT NOT FOUND API job error or no such result!
Continue script processing?And in the ENGINE module, I get:
ApiCheckJobStatus: Job-Status error:
(ERROR_ECU_CONDITIONS_NOT_CORRECT_OR_REQUEST_SEQUENCE_ERROR) instead of [OKAY]!
Continue script processing?From what I understand, this could be related to:
-missing or incomplete .IPO scripts
-mismatch between .IPO and .PRG files
-missing jobs in the scripts
-or incorrect job execution sequence
It also makes me think that other modules might have similar issues (missing results, API errors, or SP-Daten inconsistencies).
For reference, I am currently using SP-Daten v74.
One more detail: I’m based in France and I’m using a VPN to access the forum.
Do you plan to update your package to fix these issues?
Your help would be really appreciated, as your version is currently the only one that allows access to modules like gs19d.
Thanks again for your work.
Hello,
First of all, thank you for your work on this INPA all-in-one package.
I want to point out that your version is currently the only one where I was able to find the gs19d.ipo file, which finally gives me access to the EGS (automatic transmission) module on my BMW E87. Before using your package, this module was completely inaccessible.
I also want to mention that even the N47 engine module was not accessible to me before installing your version, so your work clearly made a big difference.
However, I am encountering recurring errors:
In the EGS module, when I try to test the gear selector positions (P, R, N, D, DS, manual modes M1, M2, M3, etc.), I always get:
ApiResultText: Error #134
API-0014: RESULT NOT FOUND API job error or no such result!
Continue script processing?
And in the ENGINE module, I get:
ApiCheckJobStatus: Job-Status error:
(ERROR_ECU_CONDITIONS_NOT_CORRECT_OR_REQUEST_SEQUENCE_ERROR) instead of [OKAY]!
Continue script processing?
From what I understand, this could be related to:
-missing or incomplete .IPO scripts
-mismatch between .IPO and .PRG files
-missing jobs in the scripts
-or incorrect job execution sequence
It also makes me think that other modules might have similar issues (missing results, API errors, or SP-Daten inconsistencies).
For reference, I am currently using SP-Daten v74.
One more detail: I’m based in France and I’m using a VPN to access the forum.
Do you plan to update your package to fix these issues?
Your help would be really appreciated, as your version is currently the only one that allows access to modules like gs19d.
Thanks again for your work.